Ra ra wat is dat?

In een van de tuinen op D`n Hof groeiden vreemde dingetjes. Het waren harige bruine bolletjes, die in groepjes dicht op elkaar stonden. Ze doen in niets aan een paddenstoel denken, maar zijn het wel. Wanneer je het kapje er van af haalde, kwamen er ronde schijfjes te voorschijn, die wel iets aan een nest met eitjes doen denken. Hieraan ontleent dit paddenstoeltje ook haar naam: het gestreepte nestzwammetje (Cyathus striatus). Striatus betekent gestreept en hier stamt ook het woord striae vandaan:  strepen in de huid.

De “eitjes” zijn pakketjes van sporen, die door een regendruppel uit het nestje spatten en in de naaste omgeving belanden. Dit veroorzaakt de groei in groepen. Het zwammetje groeit vooral op plekken waar rottend hout in de bodem zit zoals houtsnippers. Het is een volkomen onschuldige afbreker van dood materiaal.

Nico Ettema

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.