Een scheikunde lesje meten op D’n Hof

In het seizoen, wanneer groep 6 van de Zevenster op D’n Hof in de tuin komt werken, krijgt een deel van de klas een blokje theorie. De laatste weken voor de winterstop hebben we scheikunde gedaan, met behulp van rode kool. Wist u dat het kookwater van rode kool een uitstekend testmiddel is om de zuurgaad van bodem, water e.a. te meten?

We zijn begonnen met heel zuur (azijn) en heel basisch (ammonia). Die hebben we links en rechts gezet. Daarna hebben we andere stofjes getest: zeep (basisch), vijverwater (neutraal), regenwater (neutraal), bokashi (zuur), aarde uit de kruidentuin (licht basisch). En wat gebeurt er wanneer je rose (zuur) testwater mengt met kalk? De kinderen kregen er geen genoeg van.
Op de foto is te zien hoe de blauwe kleur van het water steeds een andere kleur aanneemt. Zo konden we de verschillende geteste stofjes in volgorde zetten.

Het idee voor de test heb ik uit het boek Alle kinderen naar buiten gehaald. Een absolute aanrader, een uitgave van KNNV, verkrijgbaar via de webshop van IVN.
Annemieke van den Ing

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.