Open Dag Hof van de Toekomst groot succes

Het is inmiddels een mooie traditie geworden: elk jaar in de vroege zomer, zet D’n Hof van de Toekomst haar poorten wijd open om belangstellenden te verwelkomen en kennis te laten maken met de unieke locatie, de bijzondere sfeer en de grote diversiteit aan planten én dieren. Want D’n Hof is veel meer dan een moestuincomplex! De houtwallen, de vijver, de vele fruitbomen, de vlindertuin en de kruidentuinen bevatten een enorme schakering aan wilde planten die een rijkdom aan insecten lokken. Met de plaatsing vorig jaar van een tweede bijenhotel voor wilde bijen door Pieter van Breugel van IVN Veghel, is de populatie weer toegenomen. Meer en meer ontwikkelt D’n Hof zich zo tot een oase van biodiversiteit midden in de bebouwde omgeving. Ecoloog Nico Ettema houdt de vinger aan de pols door jaarlijkse inventarisaties. En de diversiteit neemt nog steeds toe!

Zo levert D’n Hof een waardevolle bijdrage aan het creëren van veilige havens voor planten en insecten in een steeds intensiever gebruikte omgeving waarin de natuur vaak aan het kortste eind trekt. Het bewustzijn dat we daar niet ongestraft mee door kunnen gaan neemt gelukkig toe, maar het is belangrijk dat we elkaar hieraan blijven herinneren. Dat bleek wel weer bij de bestrijding van de buxusmot, die veel slachtoffers maakte onder jonge mezen die met de bespoten (en dus giftige) rupsen werden gevoed.

Steeds meer mensen weten de weg naar D’n Hof te vinden en ze worden hartelijk ontvangen. De plantjesmarkten worden steeds drukker bezocht. De egelopvang weet ons te vinden. Voor de bewoners van Sint Jan hoort D’n Hof inmiddels tot een vast uitje. Dan komen de verhalen los over hoe het vroeger ging. Leerlingen van twee scholen komen regelmatig helpen en leren zo wat vroeger vanzelfsprekend was: aardappelen groeien onder de grond, tomatenplanten kunnen niet tegen nachtvorst, pieren zijn niet vies, maar heel nuttig. Liefde voor de natuur, respect voor de bodem en de dieren die daar het werk voor ons doen, inzicht in hoeveel werk het is om gezond voedsel te verbouwen, stapje voor stapje wordt het duidelijk.

Met de Udense parken, het ecologisch bermbeheer, de stadsweide, D’n Hof van de Toekomst en de natuurontwikkeling in het buitengebied laat de gemeente Uden zien hoe een middelgrote stad de natuur een plek kan geven midden in de gemeenschap. Daar zetten we ons graag voor in!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.