Pepers zaaien

Maart en april is de tijd om pepers te zaaien, in de kas of op de vensterbank, want pepers kunnen, net als tomaten, paprika’s en dergelijke, niet tegen de kou. Een beetje warmte van onder vinden ze ook fijn om te kiemen, dus een vensterbank boven een radiator zal helpen. Vloerverwarming is over het algemeen té warm.
We kennen twee soorten peper: korrels en langwerpige vruchten.

De korrels ontlenen hun scherpte aan het stofje piperine. Kleur zwart, wit en groen. De planten zijn afkomstig uit zuid oost Azië. De roze en rode korrels zijn afkomstig van een andere plant
De pepers die wij zaaien behoren alle tot de chilipepers uit de nachtschade familie, dus neefjes van de paprika en de tomaat. De scherpe smaak wordt veroorzaakt door het stofje capsicum. De oorsprong ligt in Zuid Amerika. Hier hebben we het over wanneer we pepers zaaien.

Zoals je bij aardbevingen de schaal van Richter hebt, zo heb je bij pepers de schaal van Scoville, waarop de scherpte wordt aangegeven van de verschillende soorten. Dus hoeveel capsicaïne zit er in een bepaalde soort. Dat varieert van heel mild, 0-500 op de schaal van Scoville, tot boven de 2 miljoen! Die wil je dus niet per ongeluk door je maaltijd snipperen!
Een paar voorbeelden van pepers die we op d’n Hof kweken zijn Jalapeño peper (heel mild, 2500-8000) en Hungarian hotwax (mild 1000-15.000). De klassieke lange dunne rode peper is de cayenne peper Ring of Fire, mild heet 70.00-100.00. Ook de Lombok peper, die wij kennen uit de Indische keuken, is een Spaanse peper. Eigenlijk is Lombok een verzamelnaam, de scherpte kan sterk verschillen. De Rawit Lombok zit op 100.000-350.000, maar er is ook heel milde Lombok.
Niet elk zakje peperzaad geeft de scherpte exact aan. Een term als mild is verwarrend, want wat de een mild vindt, is voor de ander te scherp. Op www.peperzaden.nl/scoville kun je van heel veel pepers de hitte vinden.

Een handige tip in de keuken is in elk geval de witte zaadjes te verwijderen, want die zijn het heetst. En: handen wassen met zeep is niet genoeg om na het pepers snijden weer veilig in je ogen te kunnen wrijven!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.