Pepers zaaien

Maart en april is de tijd om pepers te zaaien, in de kas of op de vensterbank, want pepers kunnen, net als tomaten, paprika’s en dergelijke, niet tegen de kou. Een beetje warmte van onder vinden ze ook fijn om te kiemen, dus een vensterbank boven een radiator zal helpen. Vloerverwarming is over het algemeen té warm.
We kennen twee soorten peper: korrels en langwerpige vruchten.

De korrels ontlenen hun scherpte aan het stofje piperine. Kleur zwart, wit en groen. De planten zijn afkomstig uit zuid oost Azië. De roze en rode korrels zijn afkomstig van een andere plant
De pepers die wij zaaien behoren alle tot de chilipepers uit de nachtschade familie, dus neefjes van de paprika en de tomaat. De scherpe smaak wordt veroorzaakt door het stofje capsicum. De oorsprong ligt in Zuid Amerika. Hier hebben we het over wanneer we pepers zaaien.

Zoals je bij aardbevingen de schaal van Richter hebt, zo heb je bij pepers de schaal van Scoville, waarop de scherpte wordt aangegeven van de verschillende soorten. Dus hoeveel capsicaïne zit er in een bepaalde soort. Dat varieert van heel mild, 0-500 op de schaal van Scoville, tot boven de 2 miljoen! Die wil je dus niet per ongeluk door je maaltijd snipperen!
Een paar voorbeelden van pepers die we op d’n Hof kweken zijn Jalapeño peper (heel mild, 2500-8000) en Hungarian hotwax (mild 1000-15.000). De klassieke lange dunne rode peper is de cayenne peper Ring of Fire, mild heet 70.00-100.00. Ook de Lombok peper, die wij kennen uit de Indische keuken, is een Spaanse peper. Eigenlijk is Lombok een verzamelnaam, de scherpte kan sterk verschillen. De Rawit Lombok zit op 100.000-350.000, maar er is ook heel milde Lombok.
Niet elk zakje peperzaad geeft de scherpte exact aan. Een term als mild is verwarrend, want wat de een mild vindt, is voor de ander te scherp. Op www.peperzaden.nl/scoville kun je van heel veel pepers de hitte vinden.

Een handige tip in de keuken is in elk geval de witte zaadjes te verwijderen, want die zijn het heetst. En: handen wassen met zeep is niet genoeg om na het pepers snijden weer veilig in je ogen te kunnen wrijven!

IVN – De ongespitte tuin – Alles over ‘no-dig’ gardening

De ongespitte tuin

Wel of niet spitten in je tuin? Met dit boek laat een van de bekendste tuiniers van de VS – Charlie Nardozzi – zien dat een ongespitte tuin geweldige voordelen heeft. Of je nu groente, kruiden of bloemen wilt telen, niet spitten levert je een gezondere tuin en een fantastische oogst op. En het kost bovendien véél minder tijd en werk.

Meer info en bestellen vind je hier –>

Moestuinieren met IVN Uden – Podcast 1

Welkom bij de podcasts van de cursus Stap voor Stap Moestuinieren van IVN Uden.
In zes podcasts nemen we je mee door een jaar in de moestuin.

Meer informatie vind je op de site van IVN Uden: https://www.ivn.nl/afdeling/uden/nieuws/moestuinieren-met-ivn-uden-podcast1

Bezige D’n Hoffers tijdens kluszaterdag 11 juli 2020