Een scheikunde lesje meten op D’n Hof

In het seizoen, wanneer groep 6 van de Zevenster op D’n Hof in de tuin komt werken, krijgt een deel van de klas een blokje theorie. De laatste weken voor de winterstop hebben we scheikunde gedaan, met behulp van rode kool. Wist u dat het kookwater van rode kool een uitstekend testmiddel is om de zuurgaad van bodem, water e.a. te meten?

We zijn begonnen met heel zuur (azijn) en heel basisch (ammonia). Die hebben we links en rechts gezet. Daarna hebben we andere stofjes getest: zeep (basisch), vijverwater (neutraal), regenwater (neutraal), bokashi (zuur), aarde uit de kruidentuin (licht basisch). En wat gebeurt er wanneer je rose (zuur) testwater mengt met kalk? De kinderen kregen er geen genoeg van.
Op de foto is te zien hoe de blauwe kleur van het water steeds een andere kleur aanneemt. Zo konden we de verschillende geteste stofjes in volgorde zetten.

Het idee voor de test heb ik uit het boek Alle kinderen naar buiten gehaald. Een absolute aanrader, een uitgave van KNNV, verkrijgbaar via de webshop van IVN.
Annemieke van den Ing

Eerste kluszaterdag van 2018 plus zaden ruilen met Jan

Op zaterdag de 14e januari was het weer de eerste kluszaterdag van het jaar en er was een grote opkomst.
Omdat D’n Hof voortaan ook Erkend Leerbedrijf is, werd tijdens de kluszaterdag het bordje Erkend Leerbedrijf opgehangen.
Yvonne (in opleiding) en Nico (stagebegeleider) waren daar zeer content mee.

 

 

 

Vanaf 11.00 uur was er de mogelijkheid om bij Jan zaden te ruilen en halen. Ook hier werd gretig gebruik van gemaakt.

Ook had de commissie die belast is met het 5-jarig jubileum van D’n Hof overleg. het was dus een drukke dag.

Zoals gebruikelijk werd er afgesloten met een gezamenlijke lunch, deze keer verzorgd door Liesbeth, Els en John.

 

Een kruiwagen hadden ze nodig voor deze pompoen!

Een kruiwagen hadden ze nodig, toen de kinderen van groep 6 van de Zevenster deze pompoen mee naar school namen vanaf D’n Hof.
En kijk eens wat ze er van gemaakt hebben! Een prachtige lampion met de afbeelding van Sint Maarten. 

Dat feest wordt op de Vrije School altijd uitgebreid gevierd en de lampion van D’n Hof had een ereplaats.

Bio yoghurt bij kluszaterdag

Tijdens de afgelopen kluszaterdag (11-11) heeft Wilco de Zeeuw voor de lunch heerlijke bio yoghurt aangeboden.
Wilco heeft een soort permacultuur boerderij in Slabroek, met zuivel en voedselbos, in omschakeling naar bio. Hij wil de producten graag
locaal aan consumenten leveren. Hij wil dat doen middels afhaalpunten, waarvan hij er meerdere in Uden wil realiseren.

BoerInNatuur
Erenakkerstraat 4
5406VN Uden
0620287707
facebook.com/Boer.In.Natuur

Heerlijke pompoenbroodjes

Pompoenbroodjes( iets zoet)
Een manier om (al) je pompoenen te verwerken, ingrediënten (voor 8 a 10 Stuk)

350 g Hokkaido (netto, zonder pitten)
80 g boter
500 g Meel ( ik gebruik spelt i.p.v. tarwe)
80 g suiker
30 g verse gist
1 ei
1 tl zout
snufje nootmuskaat
1/2 tl kaneel
ietsje melk
pompoenpitten, zonnebloempitten of gries als je melk gebruikt om de broodjes in te smeren. Mag hoeft niet.

Pompoen wassen en als bio niet schillen en de zaden eruit halen. In water gaar koken (25 min) daarna samen met de boter pureren.
Af laten koelen. In de meel de gist verbrokkelen en met suiker mengen, dan met de afgekoelde pompoen massa het ei en de kruiden, liefst in een keukenmachine of met de kneedhaken van je mixer, vermengen. De deeg is wat plakkend. Mix goed door tot een homogene massa ontstaat.
Op een warme plaats afgedekt 30-45 minuten laten rijzen (moet duidelijk meer worden anders nog even laten staan).
Op een met meel bestuifde plank of aanrecht de deeg in een rol van ongeveer 8-9- cm rollen en in 8 a 10 delen verdelen.
Bolletjes van vormen en eventueel met melk en pitten of gries insmeren net waar je zin in hebt.
Oven op 180 graden voorverwarmen en als de temperatuur is bereikt (ondertussen kunnen de broodjes nog even rijzen) 20 min in de oven

Eet smakelijk, wij vinden ze lekker.
Yvonne Ree

Biodiversiteit op D`n Hof van de Toekomst

Permacultuur betekent meewerken met de natuur. Daarvoor zijn er enkele spelregels opgesteld voor het tuinieren op D`n Hof zoals niet spitten, geen kunstmest en geen gif. Door te spitten wordt het bodemleven verstoord. Door een mulchlaag van blad en compost aan te brengen wordt de bosbodem nagebootst. In monoculturen zoals in de intensieve land- en tuinbouw kunnen weinig of geen organismen zich handhaven, omdat planten en dieren verschillende eisen stellen aan hun leefomgeving. In de permacultuur worden zoveel mogelijk planten met elkaar gecombineerd. Er zijn goede en slechte buren. In de groentetuinen worden veel bloemen en kruiden toegepast, omdat hierdoor veel insecten worden aangetrokken. Groenten hebben vaak last van plaaginsecten, maar door de variatie krijgen de bestrijders ook leefruimte, zodat de kans op een plaag beperkt wordt.

De grote tuinkamers worden gescheiden door twee houtwallen en rondom is er bosplantsoen met veel stinzeplanten als boshyacinth, daslook, lelietje van dalen en gewone vogelmelk. Door de natuurrijke omgeving weten allerlei dieren D`n Hof te bereiken zoals egels, eekhoorns, bosmuis en konijnen. Voor de bestrijding van rupsen zijn een tiental nestkastjes opgehangen, die goed bezet worden. In de omgeving nestelt een sperwer, die naast vogeltjes ook jonge konijntjes lust.

Achter in D`n Hof is een paraboolvormige aarden wal gemaakt, waarin een vleermuiskelder van enkele rioolbuizen is aangelegd. Door de ronde vorm van de wal schijnt er altijd de zon op. Aan de voorkant is een grote vijver aangelegd, zodat het zonlicht weerkaatst wordt. Op de wal zijn boomsoorten geplant, die deze warmte nodig hebben zoals perzik, amandel, abrikoos, granaatappel en kweepeer. De grond voor de wal is verschraald en ingezaaid met een kruidenmengsel. Langs de vochtige oever groeien echte koekoeksbloem, rolklaver, kattenstaart, wilde bertram. Er worden veel vlinders door aangetrokken zoals icarusblauwtje, bruine blauwtje, kleine vuurvlinder, hooibeestje en de Sint-Jansvlinder.

In de vijver leven amfibieën als bruine kikker, bastaardkikker, gewone pad en alpenwatersalamander. Meerdere soorten libellen planten zich er voor; bijzondere soorten zijn bruine winterjuffer, tengere pantserjuffer, koraaljuffer en kleine roodoogjuffer.

Bij de ingang van D`n Hof is een vlindertuin aangelegd met nectar- en waardplanten, die ook aantrekkelijk zijn voor solitaire bijen en wespen. Er omheen liggen de kruidentuin , de eetbare tuin en de pluktuin, die nog meer variatie aan planten opleveren.

Er zijn al bijna twintig vlindersoorten geteld, waaronder twee soorten luzernevlinders en de koninginnepage, die haar eitjes afzet op peen en venkel.

Er is een bijenhotel geplaatst en jaarlijks brengt een imker in het voorjaar een bijenkas voor de bestuiving van de meer dan zestig fruitbomen.

Door de beschutting van de tuinkamers is de temperatuur in de tuin relatief hoog, zodat allerlei warmteminnende insecten er langer blijven hangen. Te denken valt aan wantsen als pijamawants, vuurwants  en kaneelglasvleugelwants.  Door de aanwezigheid van de gewone wolzwever, gewone knuppeltje, donkerbruine kromlijf en hongerwespen, soorten die parasiteren op solitaire bijen en hommels, blijkt, dat het daar goed mee gaat. Ieder jaar verschijnen er weer nieuwe soorten als beloning voor de goede omgang met het milieu.

Nico Ettema

Ra ra wat is dat?

In een van de tuinen op D`n Hof groeiden vreemde dingetjes. Het waren harige bruine bolletjes, die in groepjes dicht op elkaar stonden. Ze doen in niets aan een paddenstoel denken, maar zijn het wel. Wanneer je het kapje er van af haalde, kwamen er ronde schijfjes te voorschijn, die wel iets aan een nest met eitjes doen denken. Hieraan ontleent dit paddenstoeltje ook haar naam: het gestreepte nestzwammetje (Cyathus striatus). Striatus betekent gestreept en hier stamt ook het woord striae vandaan:  strepen in de huid.

De “eitjes” zijn pakketjes van sporen, die door een regendruppel uit het nestje spatten en in de naaste omgeving belanden. Dit veroorzaakt de groei in groepen. Het zwammetje groeit vooral op plekken waar rottend hout in de bodem zit zoals houtsnippers. Het is een volkomen onschuldige afbreker van dood materiaal.

Nico Ettema