Wat vooraf ging

D’n Hof van de Toekomst was een van de eerste projecten van Udenaar de Toekomst. Een initiatiefgroep ging van start na enkele bijeenkomsten in Barrouge. Daar werd gebrainstormd en informatie uitgewisseld over permacultuur en over ecologisch verantwoord leven in een snel veranderende wereld.

De gemeente bood de initiatiefgroep het perceel aan de Hoevenseweg 3a aan, het terrein van de voormalige boomkwekerij. Een prachtig centraal gelegen terrein met een eigen gebouw en werkplaats. Met een groep pioniers werd in de winter van 2013 gestart met het ontwerpen van het terrein volgens de uitgangspunten van de permacultuur. Er werd een vijver uitgegraven die de warmte van het zonlicht kon opslaan en weerkaatsen, de uitgegraven aarde zorgde voor een talud dat luwte creëerde. De eerste tuinkamers werden uitgezet, een aantal voor gezamenlijke voorbeeldtuinen een aantal voor duo’s van leden. De informatieavonden in Barrouge zorgden voor een aanwas van leden en zo begon langzaam D’n Hof zoals we die nu kennen, vorm te krijgen. Al snel sloot het Gilde Sint Barbara en Sint Lucia zich aan als gebruiker van het terrein en het gebouw.

De slogan van Udenaar de Toekomst werd overgenomen: Groen, Gezond, Gastvrij en Gezellig. D’n Hof voegde er een vijfde aan toe: Gezamenlijk. En kijk: ook Udenaar de Toekomst heeft dit vijfde doel inmiddels omarmd.

De officiële feestelijke opening vond plaats op 22 april 2013, toen burgemeester Henk Hellegers de eerste fruitboom plantte. Er zouden er nog heel veel volgen. Inmiddels staan er ruim 70 fruitbomen op het terrein, in de tuinkamers en langs de paden.
De permacultuur krijgt vorm, in vele gedaanten. Gezamenlijke tuinen veranderden van indeling en aanpak, maar bleven wel in het hart van D’n Hof aanwezig. Wat vanaf het begin als uitgangspunt is gehanteerd en nog steeds uitgangspunt is, is de gezamenlijkheid: samen werken op de kluszaterdagen, samen verantwoordelijk, dus geen bestuur dat beslist, samen groenten kweken en delen, kennis delen en uitwisselen, en niet te vergeten: gezelligheid.

D’n Hof van de Toekomst is een blijvertje. En net als de bodem door permacultuur elk jaar gezonder en beter van kwaliteit wordt, zo blijft ook D’n Hof zich ontwikkelen.

Programma

12.00 Feestelijke opening door burgemeester Henk Hellegers
12.30 muzikaal intermezzo door leerlingen van Muziekcentrum Uden (daarna steeds op het halve uur)
12.00 Start feestelijke markt met vele deelnemers (zie hieronder)
13.00 Start diverse activiteiten: rondleidingen, nationale bijen telling, kinderactiviteiten, etc.
17.00 Einde

Overzicht deelnemers

 1. Kassenwerkgroep Hof met veel plantjes
 2. Charlie bakt
 3. Wild van Maashorst wol
 4. IVN
 5. Jantjes bieren
 6. VLU
 7. Merve Aydin met zelfgemaakte knuffels voor een goed doel.
 8. Susan Minten gewichtsconsulente; biedt aan: gezonde hapjes voor kinderen
 9. Souperfood
 10. Boer in natuur (Wilco de Zeeuw, biologische zuivel)
 11. Karin Thuis Maison Unique
 12. Hanny Verbrugge, schilderwerk
 13. Gerrit Staal, werk op papier

IVN Uden zal tijdens de Open Dag ook aandacht besteden aan NL Zoemt (in actie voor de bij). Meer info vind je hier –>