Op zaterdag 21 februari is in park Hoeven aan de Bronkhorstsingel een hoogstamboomgaard aangeplant met 25 hoogstam fruitbomen bestaande uit appels, peren, pruimen en een enkele mispel. Deze activiteit komt voort uit een burgerinitiatief, dat gestart is door enkele bewoners van park Melle. Al sinds enkele jaren worden in het park natuurwerkdagen georganiseerd samen met de gemeente, die in het kader van burgerparticipatie dit werk van harte ondersteunt met middelen, plantgoed en medewerkers. De gemeente heeft voor deze initiatieven een aanhanger aangeschaft met allerlei gereedschap: de “Samenhanger”.

De 15 deelnemers bestonden uit bewoners, leden van de nabij gelegen permacultuurtuin D`n Hof, Stg. Vrijwillig Landschapbeheer Uden en twee gemeentewerkers. Landschapsbeheer Uden richt zich normaal op activiteiten in het buitengebied, maar zet zich één maal per jaar ook in voor werkzaamheden in de bebouwde kom.
De plukboomgaard is bedoeld voor de bewoners en bezoekers van park Hoeven.

Hoeven is een oude kern van de gemeente Uden, waar nog vele delen herinneren aan het agrarische verleden zoals de talrijke hakhout wallen, die dienden als leverancier voor takkenbossen om de broodovens te stoken. Er zijn nog maar enkele resten van oude boomgaarden aanwezig en dus past de aanleg van deze hoogstam boomgaard in de traditie van Hoeven. De rijkdom aan planten en dieren in park Hoeven, die door de aanwezigheid van de Mellebreuk al bijzonder hoog is, zal door de bloesem en het fruit zeker toenemen. Om 9.00 uur verzamelden de deelnemers zich in park Hoeven, waar de gemeente al gezorgd had voor het spitten van de gaten.

Na een kopje koffie en een inleidend praatje met plantinstructie werd er gestart. Om half elf heeft de gemeente gezorgd voor worstenbroodjes en koffie. Om twaalf uur waren de 25 fruitbomen keurig geplant en voorzien van een boompaal. Om goed te kunnen bewateren zijn er kommen rondom de boom aangelegd. Verder heeft iedere boom een kruiwagen compost gehad om het plantgat te verrijken. Hierna zijn de werkers ontvangen op D`n Hof waar Grada Nijhof en José Klotz gezorgd hadden voor twee pannen soep en stokbrood. Leden van D`n Hof zullen de komende jaren het snoeiwerk verzorgen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.